Terveellisen lounaan valinta

Monet mietiskelevät nykyään ruokansa terveellisyyttä ja ovat kenties vähän hukassa, miten se oikea ruokailu tulisi suorittaa. Nykyään kaiken mainostuksen keskellä voivat monet hämääntyä loppujen lopuksi siitä, mitä kaikkea sitä tulisi loppujen lopuksi syödäkään - televisiossa ja puhelimissa pauhaa eri pikaruokaravintoloiden mainoksia, joissa mainostetaan vaikka ja mitä maan ja taivaan välillä. Osa mainostaa itseään terveelliseksi ja esimerkiksi lounasaikoihin ovat tarttuneet monet ravintolat ja ketjut, ja he lupaavat tarjota hyvän luonasmenuun vielä fiksuun hintaan. Tässä kirjoituksessa keskitytään tarkemmin siihen, mitä kaikkea lounaan valinnassa tulisi ottaa huomioon ja minkälaisia vaihtoehtoja on.

Kuinka ottaa askel terveellisemmän lounaan valinnassa?

Terveellisen lounaan valinta on loppujen lopuksi aika helppoa, sillä vaihtoehtoja on todella paljon, kuten esimerkiksi Ravintola Rioni Oy. Lounastaja voi lähteä pohtimaan terveellisyyttä ainakin siltä kantilta alkuun, että tekeekö hän usein itse lounaansa vai käydäänkö lounaat hakemassa esimerkiksi kaupasta tai ravintoloista. Lounaan valinnassa tulee myös muistaa, että siinä on tarpeeksi ravintoa ja energiaa, että sillä jaksaa painaa sitten loppupäivän, sillä senhän kaikki tietää, että tyhjällä mahalla ei kroppa eikä aivot toimi. Riittoisuus tulee siis muistaa, mutta nimenomaan tärkeintä on se itse sisältö, eli mistä lounas koostuu. Kotikokkien on kenties helpompi seurata tarkemmin, mitä kaikkea lounaaseensa laittaa varsinkin, jos kyseessä ei ole minkäänlaiset einekset tai puolivalmisteet. Nykyään tosin ravintoloiden ja markettien ruoissa on tarkkaan määritelty useita mielenkiintoisia pointteja terveellisyyden kannalta, kuten esimerkiksi suolan ja rasvan määrä. Mikäli ravintololounaista ei sitä ehkä suoraan lue missään, kannattaa siitä aina erikseen kysyä tarkemmin tai voi usein jopa pyytää esimerkiksi vähemmällä suolalla.

Itse sisällön valitsemisessa kannattaa noudattaa terveysviranomaisten suosituksia, eli tähän valintaa voi hyvin soveltaa esimerkiksi lautasmallia, joka ohjaa miten paljon kannattaa mitäkin ottaa ja minkä laatuisia. Esimerkiksi proteinin ja hiilihydraattien määrät sekä kenties täysjyväviljatuotteet. Tässä on hyvä kuitenkin muistaa, että mallia kannattaa nimenomaan soveltaa päivän ja oman maun mukaan, mutta nimenomaan suunnilleen ohjautuu sellaisiin tuotteisiin ja valintoihin, joissa on esimerkiksi pienempi suola- ja rasvamäärä. Hyvä nyrkkisääntö onkin, että lautasella tulisi olla noin puolet kasviksia ja hedelmiä, neljäsosa hiilihydraatteja eli vaikka täysjyväpastaa ja viimeinen neljäs osa proteinia, eli vaikka kalaa tai kanaa. 

minusta

Lounasravintolat kaupungissa asuville

Hei ja suuresti tervetuloa blogini pariin! Ihmisten mielihalut aina vaihtelee lounaiden kanssa persoonasta riippuen: toiset tykkäävät tuoda omat eväänsä ja nauttia ne taukohuoneessa tai jopa työn lomassa kun taas toiset tykkäävät mielummin käydä piipahtamassa työpaikan ulkopuolella jossain ravintolassa tai kahvilassa. Varsinkin kaupunkimiljöössä on nykyään todella paljon erilaisia vaihtoehtoja lounasravintoloiden kanssa ja makuja löytyy ihan joka puolelta maailmaa. Löytyy Aasiasta takaisin Eurooppaan ja kaikkea maan ja taivaan välillä, suureen tai pieneen nälkään, terveellisyyden esikuvia ja taas kunnon rasvamättöjä, eli ihan mitä kunakin hetkenä tekee mieli. Tässä blogissa pyritään siis esittelemään mahdollisimman laajalla skaalalla kaikenlaisia erilaisia lounasvaihtoehtoja ja -paikkoja. Liity keskusteluun ja jaa omat suosikkipaikkasi!

Haku

Viimeisimmät julkaisut

7 August 2020
Monet mietiskelevät nykyään ruokansa terveellisyyttä ja ovat kenties vähän hukassa, miten se oikea ruokailu tulisi suorittaa. Nykyään kaiken mainostuk